Şerit Testere Bakımı Nasıl Yapılır?
13
Mar

Şerit Testere Bakımı Nasıl Yapılır?

Şerit testere bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken dört önemli nokta vardır:

Planlı bakım

Tüm atölye ekipmanları, testere performansını en üst düzeye çıkarmak için planlı rutin bakım gerektirir. Makinenin tamamına düzenli olarak bakım yaptırırsanız, testere çok daha uzun süre dayanır. (rulmanlar, gergiler, kılavuzlar vb.) Düzgün çalıştığından emin olarak testerenizin hizasını korumasına ve doğru gerginliği korumasına yardımcı olur.

Mümkün olan yerlerde yatakları hafifçe yağlamak da dahil olmak üzere günlük temizlik ve yağlama rutinini izleyerek ve testere ve mekanizmada oluşan talaşı temiz basınçlı hava kullanarak şerit testerenizin en iyi durumda kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Genel bakımın çoğunu kendi başınıza yapabileceğiniz halde, rulman kılavuzlarınızın kalifiye bir makine mühendisi tarafından değiştirilmesini ve bakımının yapılmasını tavsiye ederiz.

Testereyi çalışma prosedürünüze alıştırma

Yeni bir testere taktığınızda diş alıştırma yapmanızın gerekeceğini bilmeniz önemlidir. Çalışırken (bazen yatak olarak adlandırılır) yeni testereniz, kırık dişler ve erken bıçak aşınması gibi yaygın sorunları önlemek için gereklidir. Bunu yapmak için, testerenin maruz kaldığı ilk gerilmeleri düşürmek için testerenizi yaklaşık yarım hızda döndürmeli ve daha düşük bir hızda (%60 kadar düşük bir ilerleme kuvveti) çalıştırmanızı öneririz. Bu düşürülmüş çalışma hızı, testerenin malzemenin içine yavaşça yerleşmesine izin vererek çok keskin kenarların testereden alınmasına yardımcı olarak çok daha uzun bir hizmet ömrü sağlar.

Testere Gerginizi Kontrol Edin.

Bir testere çok fazla çalışmaya maruz kaldığında ısınır ve genişleyerek gergilerin boşluğu almasına neden olur. İş durdurulduktan sonra, testereden gerilim alınmazsa mikro çatlama yoluyla testere hasarı olma olasılığı vardır. Bıçağın ısındığı uzun bir işten sonra, bunu önlemeye yardımcı olmak için bıçak gerginliğini birkaç tur gevşetmenizi öneririz.

Püf Noktası:Soğutma

Doğru çalışmayı sağlamak için farklı metaller farklı soğutucular gerektirebilirken, kesinlikle bir tür yağlayıcı kullanılması gerektiğini söylemeye gerek yoktur. Soğutma sıvısı hem kesme alanını yağlar hem de bıçağın her tarafındaki ısıyı giderir. Bir rezervuarınız ve yağ pompası sisteminiz varsa, yağı düzenli servis aralıklarında değiştirmeli ve varsa filtrelemeyi temizletmelisiniz. Kesme sıvısı, özellikle metal işleme prosesleri için tasarlanmış bir soğutma sıvısı ve yağlama sıvısı türüdür ve çoğu durumda soğutucuyu suyla karıştırsanız da, asla yalnızca su kullanmamalısınız çünkü bu, bakteri büyümesi, korozyon ve düşük yüzey kalitesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu basit ama etkili bakım parçalarını gerçekleştirerek, makineye yıllar ekleyebilir ve testere ömrünüzü ve performansınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz.