Şerit testerem neden dişlerini sıyırıyor?
14
Mar

Şerit testerem neden dişlerini sıyırıyor?

Şerit testere bıçağınızın dişlerini çok çabuk kaybettiğini fark ettiniz mi? Bu, birkaç nedenden dolayı olabilir ve doğal olarak bir testere bıçağının normal ömrü boyunca bir dereceye kadar gerçekleşecek olsa da, aşırı diş kaybı hem can sıkıcı hem de pahalı olabilir. Şerit testereler - özellikle yüksek kaliteli olanlar - satın almak ucuz değildir ve bunlardan tam anlamıyla yararlanamıyorsanız, şirketinizin parasını etkin bir şekilde kaybedersiniz ve muhtemelen kesmeye çalıştığınız malzemeye zarar verirsiniz. Ancak bir testere bıçağı verimli bir şekilde kesmek için tasarlanmıştır, peki bir testerenin dişlerini kaybetmeye başlamasının ana nedenleri nelerdir?

Yanlış Diş Aralığı Seçimi

Kesintisiz bir testere, geniş bir katı malzemeyi kestiğinde, dişler üzerindeki gerilmeler, diş ucunun ilk darbesinde en yüksektir ve daha sonra, kesim boyunca yoğunluk ve yön açısından tekdüze olma eğilimindedir. Bu gerilim, kesimin derinliğine bağlıdır ve bu, herhangi bir zamanda çalışma yüzeyine etki eden diş sayısı tarafından etkili bir şekilde belirlenir. Yüzeye ne kadar az diş etki ederse, kesim o kadar derin olur ve her bir kesici dişe o kadar fazla kuvvet uygulanır. Çalışma boyutundan bağımsız olarak, kesme yüzeyinde herhangi bir zamanda en az üç diş bulunmalıdır, bu, farklı malzemeleri ve bölümleri hesaba kattığınızda testereların değiştirilmesi anlamına gelebilir. Üç diş kuralından daha azı, diş üzerinde dengesiz kuvvetlere ve ardından kalıcı hasara yol açacaktır.

Malzeme Kusurları

Ucuz malzemeleri kesmek bıçağınıza zarar verebilir. Metalik malzemeler - ve özellikle çelikler - maksimum işlenebilirlik için tasarlanmıştır ve kesme işlemi sırasında ufalanmayı sağlamak için kesin miktarlarda kurşun, bizmut, selenyum, tellür veya fosfor ilaveleri ile birlikte gelir. Daha ucuz çelikler, bu temel unsurlardan bazılarını içermiyor olabilir ve talaş üretmek yerine, malzeme, testere bıçağı dişlerine aşırı kuvvet uygulayarak ve kırılmaya neden olarak kesimden sürüklenebilir veya kopabilir.

Kesim hızı

Kesme hızı, malzemeleri keserken her zaman önemli bir sorundur ve malzeme - yüksek gerilimli veya paslanmaz çelikler gibi - ne kadar sert olursa, testere kesimi o kadar kontrollü ve yavaş olmalıdır. Çok hızlı kesim yapılır ise sıcaklık hızla yükselecek ve bu kesim gücünü etkileyecek ve testere dişlerinizi etkileyecektir. Hızı önerilen oranlara düşürürseniz, testerenizden beklenen ömrü elde edersiniz.

Eğik yatay testere kesim hızı

Yatay şerit testerelerdeki eğim, testere dişleri ile doğru orantılı olarak testerenin kesilecek malzemeye olan yaklaşımının daha rijit olmasını sağlar. Yatay testerede gövdenin aşağı yönde hareketinin hızının ( kesim hızı ) düşük olması kesim işleminin ilerlemesini engeller, hızlı olması da testerenin yıpranmasını ve körelmesini sağlar. Her malzeme ve buna bağlı seçilen testerenin farklı kesim hızları vardır.

Operatörün Eğitimi

Şerit testerenizin iyi tanımlanmış oranları ve sınırları olsa da, operatörlerinizin bunu kullanması, aldıkları eğitime bağlıdır. Şerit testereyi basit bir ekipman parçası olarak değerlendirmek kolaydır, ancak CNC torna tezgahlarınız ve Frezeleriniz kadar tekniktir ve bu şekilde işlem görmelidir. Eğitimsiz kişiler tarafından kullanılmamalıdır - zarar görmeye yatkın olduğu kadar tehlikeli olduğunu da unutmayın - ve eğitim, güvenli kullanımın yanı sıra bakımın tüm yönlerini kapsamalıdır.

Kesme sıvısı karışımı

Kesme sıvısı şerit testerenizin önemli bir yönüdür ve kesme sıvısı gerektirmeyen plastik ve ahşap gibi bazı malzemeler olsa da, bunu tüm metallerde kullanmak en iyisidir. Bazıları suyun bıçaktan ısıyı alacak kadar iyi olduğuna inanır, ancak genellikle doğru karışımın iyi bir kesme sıvısı sadece kesme alanını serin tutmakla kalmaz, aynı zamanda metal talaşların da atılmasına yardımcı olur. Sıvılar yağ bazlı veya sentetik olabilir, ancak her zaman testere ömrü göz önünde bulundurularak geliştirilir, bu nedenle bunları kullandığınızdan ve yağ / su karışımının doğru olduğundan emin olun.

Testere Ömrünün tamamlanmış olması

Testereler kaçınılmaz olarak arızalanacaktır ve dişler kırıldıkça tipik olarak kesme yüzünde bu etkiyi gösterecektir. Bunun olmasını durduramazsınız, ancak yukarıdaki tüm noktaları takip ederek ve şerit testere bıçaklarınıza gerçekte oldukları teknik ekipman parçaları gibi davranarak bıçağınızın ömrünü uzatabilirsiniz.