Şerit Testere Bıçağınızın Daha Uzun Ömürlü Yapmak İçin İpuçları
09
Mar

Şerit Testere Bıçağınızın Daha Uzun Ömürlü Yapmak İçin İpuçları

Şerit testere bıçakları ne yazık ki sonsuza kadar dayanmaz ve er ya da geç şüphesiz yeni bir bıçak satın alıp takmanız gerekecek. Ancak mütevazı şerit testere bıçağınızın ömrünü uzatmak için, kullandığınız makineden, kestiğiniz malzemeden ve bıçağın türünden bağımsız olarak yapabileceğiniz çok şey vardır. Bunların çoğu iyi bir temizlik ve çalışkanlık, bir kısmı ise iyi bir sağduyu.

Sizin ve şerit testere bıçağınızın mümkün olan en uzun ve en üretken şekilde kullanımını sağlamak için bu beş basit ipucunu izleyin:

Gerilimin doğru olduğundan emin olun

Farklı biçimlerdeki şerit testerelerin farklı optimal gerginlik ayarları vardır ve şerit testere modelleri olduğu kadar gerginliği doğru bir şekilde elde etmek için pek çok farklı yöntem ve ipucu vardır. Testere, kesme sırasında kasnaklar üzerinde kaymadığı ve kesim düz olduğu sürece, gerilim tatmin edici olabilir. Üzerinde çalışılan parçanın özellikle daha kalın boyutlarda parça keserken kesim hizzasında bir yay benzeri kaçıklık olduğunu fark ederseniz, testereye daha fazla gerilim uygulanması gerekebilir. Makinelerin çoğunda, her zaman doğru olmasa da faydalı bir temel sunabilen bir gerilim kılavuzu bulunur. Deneyimin ve makinenizi tanımanın yerini hiçbir şey tutmasa da, sesleri ve performansı genellikle size çok şey söyleyecektir.

Kesme uygulaması için diş aralığının doğru olduğundan emin olun

Testerenizin diş aralığı, yaptığınız işe uygun olmalıdır, aksi takdirde kesim kalitesi olumsuz yönde etkilenir (ve genellikle olur) ve testerenizin ömrü büyük ölçüde kısalır. Silindir, boru, blok, I-kirişler keserken, bu uygulamalar için doğru diş aralığına ihtiyacınız vardır.

Kesimden sonra talaşın bıçaktan temizlendiğinden daima emin olun.

Kısacası, eğer ekipmanınıza bakarsanız, o zaman genellikle o da size bakar ve bu daha önceki yazılarımızda da bahsettiğmiz gibi biraz sağduyu ile iyi bir çapak temizliği karşılığının aldığı yerdir. Her kesimden sonra talaştan kurtulmak şerit testere bıçağınızın ve şerit testereninizin ömrünü ciddi oranda uzatacaktır.

Soğutucunuzun konsantrasyonunun doğru olduğundan emin olun

Çok düşük konsantrasyon, bakteri büyümesi, korozyon ve düşük yüzey kalitesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir ve bunların tümü, şerit testere bıçağınızın ömrü için kötü haberdir. Soğutucunuzun üreticinin talimatlarına göre karıştırılmasını ve düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamak önemlidir.

Testere yataklarının ve karbür uçların temiz olduğundan ve doğru şekilde ayarlandığından emin olun

Zamanla ve kullanımla, özellikle kavisli işler yaparken, metal yorgunluğu kaçınılmazdır ve bu da testerenizin kırılmasına neden olabilir. Bu riski azaltmanın en iyi yolu, testerenize maksimum destek sağlamaktır. Testere kılavuzlarını testerenize olabildiğince yakın ve işe yakın bir yerde kullanın ve her kullanımdan sonra uçlardaki talaşın temizlendiğinden emin olun.